Php’de Pratik Kodlama Yöntemleri #1

İçerikler
Php’de bazı kodlar vardır ki kısacık bir yazılımla dahi işlevini görmektedir. Buda size zaman ve karmaşalardan kurtulayı sağlayacaktır. Bu tarz bilgiler sadece tecrübe ile kazanılacak bilgilerdir. Aklıma gelen ve kullanmış olduğum birkaç pratik yöntemi sizinle paylaşmak istedim.
Pratik Kodlama Yöntemleri
Pratik kodlamalar işinizi kolaylaştırmakla birlikte, hızlı sonuç almanızı da sağlayacaktır. Burada yer alan pratik bilgiler miniş detaylar ve kaçamaklardan oluşmaktadır.
Sağ ve Soldaki Değerleri Temizleme
Bu işlemi yapabilmek içinde bir fonksiyon bulunmakta. Fakat bu fonksiyon daha çok boşluk temizlemek olarak bilinen trim(); fonsiyonudur. Trim değer almadığı sürece boşluk temizler. Değer belirlendiğindeyse sadece o belirlenen değer üzerinden temizleme işlemi yapar.
$sayilar = "1-2-3-4-5-6-"; echo rtrim('-',$sayilar); // değişkenin sonundaki - silinecektir.
Kısa İf/Else Kullanımı
Koşul belirtmek için kullanılan if ve else değerlerini tek satırda tanımlayarak işimizi kolaylaştırmakla birlikte hızlı karar almasını da sağlamış olacağız. Kısa if/else kullanımı soru işareti (?) ve iki nokta üst üste (:) işaretiyle tanımlanmaktadır.
$islem = isset($_GET['islem']) ? $_GET['islem'] : 'anasayfa'; // yada isset($islem) ? $islem : 'Değişken Tanımlanmamış!';
Parse_str() Kullanımı
Dizge içersinde gelen verileri değişkenlere atamak için kullanılmaktadır. Örneği incelediğinizde tam olarak kullanımını anlayacaksınız.
$veriler = "isim=ibrahim&il=ankara&ek[]=kitap&ek[]=atatürk"; parse_str($veriler); echo $isim; // ibrahim echo $il; // ankara echo $ek[0]; // kitap echo $ek[1]; // atatürk
list() Fonksiyonu
Dizi değerlerini değişkene atamamıza yaramaktadır. Dizilerle ilgili işlemlerimde kullanmış olduğum bir fonksiyondur.
$Bilgiler = ['ibrahim Çevrük', 'ibrahimcevruk@hotmail.com', 'Ankara']; list($isim, $mail, $il) = $Bilgiler; // ibrahim Çevrük için, $isim yazmak yeterli olacaktır.
Tanımlı Fonksiyon Kontrolü
Fonksiyonlarla çokça çalışıyorsanız hata yapmanızda muhtemeldir. Bunun için ilk önce fonksiyon kontrolü yaparak işlemlerinizi gerçekleştirmek daha sağlıklı olacaktır. Aksi durumda olmayan yada yanlış tanımlanan fonksiyon baş belası hatalara yolaçabilir.
if (!function_exists('Baglan')) { function Baglan($a) { // Kod Bloğu } }
Doğrulama İşlemlerini Yapın
Php’de yer alan hazır fonksiyonları kullanmaya özen gösterin. Özellikle kontrol işlemlerinde filter_var olmazsa olmazdır. Filter_var hakkında detaylı bilgiler için, Php’de Girilen Değerin Format Uygunluğunu Kontrol Etme adlı makaleme göz atabilirsiniz.
if(!filter_var($mail, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) { //gecersiz email }
Anlamsız Kısaltmalar Yapmayın! (*)
Anlamsız kısaltmalar yapmak size vakit kaybı yaşatmaktan başka hiçbir şeye yaramayacaktır. Hem sizin hemde başka yazılımcıların kodlara baktığında neredeyse hiçbir şey anlamamasına yolaçacaktır. Varsın uzun olsun, anlaşılır olsun. (* Benim en çok yaptığım şeydir. Çevremden çok tepki aldım ama hala bu şekilde devam ediyorum. Ama siz yapmayın!)
$Syf = 1; // $Sayfa = 1; $VL = 'xx'; // $VeriListesi = 'xx';